top of page

Skriaudžių kanklių atgimimas

Svajoti būtina. Siekti savo svajonių taip pat. Skriaudžių ansamblių "Kanklės" ir "Kankliukai" vadovės Elena ir Dalia jau seniai puoselėjo didelę svajonę - atlikti kapitalinį kanklių remontą. Dauguma instrumentų nuo pat pagaminimo dienos (1980-1990) nebuvo nė karto "rimčiau" remontuoti. Pamažu mintys virto garsiai ištartais žodžiais, diskusijomis ir pasiryžimu - jau atėjo laikas. Žinojome, jog Palangoje gyvena auksinių rankų savininkas, puikus instrumentų meistras Alvydas Šeduikis, todėl net nedvejodamos su juo susisiekėme. Taip praėjusių metų gruodžio pradžioje dešimt kanklių iškeliavo į Palangą. Remonto metu visos kanklės buvo naujai nulakuotos, joms pakeistos stygos bei varžikliai, vienerios kanklės Palangon keliavo "avarinės būklės" - joms pakeista netgi nauja deka.

Nepraėjo nė keletas mėnesių ir į Skriaudžius sugrįžo neįtikėtinai puikiai skambančios, atsinaujinusios ir dar ilgai skambėti pasiruošusios praėjusiame amžiuje Skriaudžių meistrų sumeistrautos kanklės.

Šiai neįtikėtinai idėjai tapti realybe padėjo ne vienas žmogus ar organizacija. Pirmiausia, labai dėkojame Alvydui Šeduikiui, jog visiškai išpildė mūsų lūkesčius ir suteikė galimybę Skriaudžių kanklėms atgimti iš naujo. Mus labai nudžiugino teigiamas Alvydo požiūris į mūsų prašymą pradėti suvalkietiškų kanklių gamybą - mat šiuos instrumentus gaminančių meistrų mūsų krašte tiesiog nebeliko.

Labai AČIŪ norime tarti ir Lietuvos Respublikos Seimo nariui Vytautui Kamblevičiui bei jo labdaros ir paramos fondui, kuris nė nedvejodamas sutiko mus paremti. Taip pat labai dėkojame Prienų rajono savivaldybei bei Veiverių kultūros ir laisvalaikio centrui.


Skriaudžių kanklės dar ilgai skambės dėl Lietuvos garbės!


Alvydo Šeduikio internetinė svetainė:


http://www.alvydoinstrumentai.lt




Laimingi, su naujai senomis kanklėmis...

Sunku net atpažinti ir "atsidalinti" kankles...


Auksinis meistras - Alvydas! (mokosi groti kanklėmis, tik gaila, kad ne iš tos pusės...)

Dar vienas Alvydo sumeistrautas instrumentas - Ryla

Labai labai laimingos vadovės!




Naujausi įrašai
Archyvas
bottom of page